# DCAF Geneva Centre for Security Sector Governance

# **Workshop Programme**

# Maritime Security Sector Governance (MSSG): The Role of Security Sector Actors in East Asia

# 07-09 April 2021, Online

## In Partnership with DCAF's East Asia SSG Network Partners

Zoom Workshop ID:

https://dcaf-ch.zoom.us/meeting/register/tZIvdeusrzgpGNzJ9MAXX2cY6mSiVGZ-LrjN

#### Workshop Objectives:

- To provide conceptual understanding on maritime security sector governance and reform.
- To examine the state of individual countries' efforts towards addressing maritime security sector governance in East Asia.
- To identify SSG/SSR measures that can reduce maritime security challenges.

# Day One: Wednesday 07 April 2021

## (08:30 – 11:15 Switzerland time)

## 08:30 - 09:30 (60 min) SESSION 1 "Opening Session"

•	Welcome and Moderator	Mr. Rohit Karki, Project Officer, Asia-
		Pacific Unit, DCAF
•	Welcome Address (30 Min)	Dr. Albrecht Schnabel, Head, Asia-Pacific
	- Introduction of DCAF and APU	Unit, DCAF
	- The Security Sector and Good	
	Security Sector Governance	
•	Guest Remark (15 Min)	Professor Hideya Kurata, Director of
		Center for Global Security, National
		Defense Academy (NDA), Japan
•	East Asia SSG Network and Workshop	Mr. Rohit Karki, Project Officer, Asia-
	Programme Overview (15 Min)	Pacific Unit, DCAF

#### *09:30 - 09:45*

Stretch break (15 min)

## **09:45 - 11:15** (90 min)

#### **SESSION 2**

## "Introducing the Maritime Security Sector Governance Concept and its Relevance for East Asia"

-		
•	Moderator	Dr. Scott A Edwards, Research Associate,
		School of Sociology, Politics and
		International Studies, University of Bristol
٠	Introduction to the Maritime Security	Dr. Timothy P Edmunds, Professor of
	Sector Governance Concept (15 Min)	International Security, School of
		Sociology, Politics and International
		Studies, University of Bristol
•	Maritime Security Sector Governance	Dr. Kyu-Dok Hong, President,
	and Regional Dynamics in East Asia	International Policy Studies Institute of
	(30 Min)	Korea (IpsiKor)/ Professor, Department of
		Political Science and International

		Relations, Sookmyung Women's
		University, South Korea
•	Reflection on the Application of	Captain (Rtd) Tian Shichen, President,
	Maritime Security Sector Governance:	Global Governance Institution, China
	Chinese Perspective (15 Min)	
•	10:45-11:15 Q&A (30 Min)	Moderator

# <u>Day Two: Thursday, 08 April 2021</u>

## (08:30 – 11:55 Switzerland time)

## **08:30 - 10:00** (95 min)

## **SESSION 3**

### "Challenges in Addressing Maritime Security"

•	Moderator	Mr. Rohit Karki, Project Officer, Asia-
		Pacific Unit, DCAF
•	Challenges in Addressing Maritime	Dr. Scott A Edwards, Research Associate,
	Security (15 Min)	School of Sociology, Politics and
		International Studies, University of Bristol
•	Challenges of Maritime Security	Commander Koki Sato, Japan Maritime
	Sector in East Asia: Japanese	Self-Defense Force (JMSDF) Command
	Perspective (40 Min)	and Staff College
•	Korean Perspective on Challenges of	Dr. Lee Seo Hang, Vice Chairman,
	Maritime Security (20 Min)	Korean Council on Foreign
		Relations/International Maritime Security
		Expert
•	09:45 - 10:05 Q&A (20 Min)	Moderator

#### 10:05 - 10:15

Stretch break (10 min)

## **10:15 - 11:55** (100 min)

## **SESSION 4**

## "Political and Legal Dimensions of Maritime Security Sector Challenges in East Asia"

•	Moderator	Dr. Scott A Edwards, Research Associate,
		School of Sociology, Politics and
		International Studies, University of Bristol
•	Maritime Security Challenges and	Dr. Antonio Leandro, Associate Professor
	International Law of the Sea (30 Min)	of International Law, University of Bari
		Aldo Moro, Italy
•	China's New Coast Guard Law and its	Captain (Retired) Tian Shichen, President,
	implication for Maritime Security (30	Global Governance Institution, China
	Min)	
•	Cooperative Maritime Security in East	Rear Admiral (Ret.) Kim, Jin Hyung, South
	Asia (20 Min)	Korean Navy
•	11:35- 11:55 Q&A (20 Min)	Moderator

# Day Three: Friday, 09 April 2021

## (08:30 – 11:45 Switzerland time)

## **08:30 - 10:00** (90 min)

## **SESSION 5**

## "Understanding Maritime Security Sector Reform"

•	Moderator	Dr. Scott A Edwards, Research Associate,
		School of Sociology, Politics and
		International Studies, University of Bristol
•	Introduction to Maritime Security	Dr. Timothy P Edmunds, Professor of
	Sector Reform and International	International Security, School of
	Experiences (15 Min)	Sociology, Politics and International
		Studies, University of Bristol
•	Japan Coast Guard's Maritime Capacity	Kentaro Furuya, Adjunct Professor,
	Building in Southeast Asia (20 Min)	National Graduate Institute for Policy
		Studies/ Professor, Japan Coast Guard
		Academy
•	South Korea's Contribution to	Captain OH Soonkun, South Korean Navy,
	Maritime Capacity Building (20 Min)	Defense Attaché in Hawaii, Consulate
		General of South Korea
•	09:25 - 10:00 Q&A (35 Min)	Moderator

10:00 - 10:15 Stretch break (15 min)

## **10:15 - 11:15** (60 min)

### **SESSION 6**

## "The Way Forward: Strengthen Maritime Security Sector Governance in East Asia"

### **Roundtable Discussion**

•	Moderator	Dr. Albrecht Schnabel, Head, Asia-Pacific
		Unit, DCAF
•	The Way Forward to Strengthen	Reflections of Key Participants, Regional
	Maritime Security Sector Governance	and International Experts (5 Min each)
	in East Asia (40 Min)	
•	09:30 - 10:00 Q&A (20 Min)	Moderator

## **11:15– 11:30** (15 min) **"Closing Session"**

•	Concluding Remarks	Dr. Albrecht Schnabel, Head, Asia-Pacific Unit, DCAF
•	Note of Thanks to Speakers, Partners and Participants	Mr. Rohit Karki, Project Officer, Asia- Pacific Unit, DCAF