

Workshop Program

"Penal Reform and Good Security Sector Governance in Southeast Asia" 04-06 May 2021, Online

Workshop Objectives:

- To provide conceptual understanding on penal reform and its relationship with overall Security Sector Governance and Reform;
- To demonstrate the importance of applying good SSG to detention facilities' management despite the challenges this represents;
- To identify needs for penal reform in light of the Covid-19 pandemic experience;
- To identify how penal reform in Southeast Asia could better address the needs of vulnerable groups such as women and juveniles

Day One: Tuesday, 04 May 2021

(08:30 - 11:30 CET)

08:30 - 09:30 (60 min) **SESSION 1 "Opening Session"**

Welcome, presentation of the	Kevin Socquet-Clerc, Project Officer, Asia-
workshop programme and objectives	Pacific Unit, DCAF
(15 Min)	
Welcome Address (25 Min)	Albrecht Schnabel, Head, Asia-Pacific
 Introduction of DCAF and APU 	Unit, DCAF
- The Security Sector, Good Security	
Sector Governance and Reform	
Why Approach Penal Reform from	Sabeena Bali, Project Assistant, Asia-
a Security Sector Governance and	Pacific Unit, DCAF
Security Sector Reform	
Perspective? (10 Min)	
Questions and Answers (10 Min)	Kevin Socquet-Clerc, Project Officer, Asia-
	Pacific Unit, DCAF

09:30 - 09:45 Stretch break (15 min)

09:45 - 11:15 (90 min) **SESSION 2**

"Application of Good Governance Principles in Detention Facilities' Management: Importance, Challenges and Opportunities"

•	Moderator	Kevin Socquet-Clerc, Project Officer, Asia-
		Pacific Unit, DCAF
•	Good Governance Principles Applied to	Paul Biddle, Independent Consultant
	Detention Facilities, Challenges and	
	Opportunities, Concepts and	
	International Experiences (30 Min)	
•	Good Governance Principles Applied to	Marc Francis Bauya, Officer-In-Charge of
	Detention Facilities, Challenges and	Metro Manila District Jail Annex 2
	Opportunities – Example from the	
	Philippines (30 Min)	

•	10:45 - 11:15 Q&A (30 Min)	Kevin Socquet-Clerc, Project Officer, Asia-
		Pacific Unit, DCAF

11:15 - 11:30 Conclusion/Wrap-up/ Programme of Day Two /Last Questions

Day Two: Wednesday, 05 May 2021

(08:30 - 11:30 CET)

08:30 - 09:45 (75 min) **SESSION 3**

"Impact of Covid-19 on Detention Facilities and Opportunities for Reform"

•	Moderator	Ivy Kwek, Research Director, Research for
		Social Advancement (REFSA)
•	Impact of Covid-19 on Detention	Ahsan Ahmad, Research Associate, Centre
	Facilities and Opportunities for Reform	of Excellence for Research in AIDS
	(45 Min)	(CERiA), University Malaya, Faculty of
		Medicine
•	09:15 - 09:45 Q&A (30 Min)	Ivy Kwek, Research Director, Research for
		Social Advancement (REFSA)

09:45 - 10:00 Stretch break (15 min)

10:00-11:15 (75 min)

SESSION 4

"How Can Penal System Reform Address the Need for More Rehabilitative Rather Than Punitive Approaches to Detention"

•	Moderator	Kevin Socquet-Clerc, Project Officer, Asia-
		Pacific Unit, DCAF
•	Alternatives to Incarceration: The Case	Sabeena Bali, Project Assistant, Asia-
	of Mental Illness, Substance Abuse,	Pacific Unit, DCAF
	and Specialized Courts (15 Min)	

•	Balancing Punitive and Rehabilitative	Marc Francis Bauya, Officer-In-Charge of
	Approaches to Detention – Example	Metro Manila District Jail Annex 2
	from the Philippines (15 Min)	
•	Reducing Risk of Re-Offending	Paul Biddle, Independent Consultant
	Through a Rehabilitative Approach (15	
	Min)	
•	10:45 - 11:15 Q&A (30 Min)	Kevin Socquet-Clerc, Project Officer, Asia-
		Pacific Unit, DCAF

11:15 - 11:30

Conclusion/Wrap-up/ Programme of Day Three /Last Questions

<u>Day Three: Thursday, 06 May 2021</u> (08:30 - 11:30 CET)

08:30 - 9:30 (60 min) SESSION 5 "Examples of Penal Reforms, Successes and Challenges"

•	Moderator	Kevin Socquet-Clerc, Project Officer, Asia-
		Pacific Unit, DCAF
•	Penal Reform – Example of the	Marc Francis Bauya, Officer-In-Charge of
	Philippines (20 Min)	Metro Manila District Jail Annex 2
•	Penal Reform –International Example	Paul Biddle, Independent Consultant
	(20 Min)	
•	09:10 - 9:30 Q&A (20 Min)	Kevin Socquet-Clerc, Project Officer, Asia-
		Pacific Unit, DCAF

09:30 - 09:45 Stretch break (15 min)

09:45 - 11:00 (75 min) **SESSION 6**

"How Can Needs of Vulnerable Populations in Detention Be Addressed by Penal Reform in Southeast Asia?"

Moderator	Kevin Socquet-Clerc, Project Officer, Asia-
	Pacific Unit, DCAF

Panel Discussion (45 Min)	✓ Marc Francis Bauya, Officer-In-
	Charge of Metro Manila District Jail
	Annex 2
	✓ Paul Biddle, Independent
	Consultant
	✓ Ahsan Ahmad, Research Associate,
	Centre of Excellence for Research
	in AIDS (CERiA), University Malaya,
	Faculty of Medicine
	✓ Se Chhin, Deputy Director, This Life
	Cambodia (NGO)
	✓ Sabeena Bali, Project Assistant,
	Asia-Pacific Unit, DCAF
Q&A (30 Min)	Kevin Socquet-Clerc, Project Officer, Asia-
	Pacific Unit, DCAF

11:00- 11:30 (30 Min) **"Closing Session"**

•	Concluding Remarks (10 Min)	Albrecht Schnabel, Head, Asia-Pacific Unit, DCAF
•	Note of Thanks to Speakers, Partners	Kevin Socquet-Clerc, Project Officer, Asia-
	and SSG Associates (5 Min)	Pacific Unit, DCAF
•	Final Questions and Evaluation (15	Kevin Socquet-Clerc, Project Officer, Asia-
	Min)	Pacific Unit, DCAF